IPO publicatie verkenning rekenkundige ondergrens

Dinsdag 27 augustus 2024 publiceerde het Interprovinciaal Overleg (IPO) de resultaten van een verkenning naar een rekenkundige ondergrens voor stikstof. De verkenning is uitgevoerd door TNO en UvA.

Aanleiding voor de verkenning is het willen voorkomen van schijnzekerheid in stikstofberekeningen bij de verlening van natuurvergunningen. Onderzocht is of er een modelwetenschappelijke grens is waaronder we niet meer met voldoende zekerheid kunnen zeggen dat de berekende stikstofneerslag afkomstig is van een individueel project. Zo’n project zou dan zonder een natuurvergunning voor stikstof kunnen worden uitgevoerd.

De verkenning heeft zo’n ondergrens nu nog niet opgeleverd, maar het geeft wel voldoende concrete aanbevelingen voor vervolgonderzoek.

Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft in een reactie laten weten daar samen met de provincies mee aan de slag te willen gaan en alle mogelijkheden aan te grijpen om tot een ondergrens te komen, zeker gezien de urgente problematiek van PAS-melders.

Voor meer informatie over de Verkenning: