Pilot Ondernemingsplan Gelderse Vallei gaat aan de slag met 17 plannen

In Ede en Barneveld in de Gelderse Vallei gaan ondernemers aan de slag met 17 ondernemingsplannen die hun meer perspectief moeten bieden voor de toekomst. In deze pilot van de gezamenlijke overheden maken de ondernemers zelf een toekomstbestendig plan om te komen tot verduurzaming van hun bedrijven. Naast 16 agrariërs doet er ook een collectief van 9 agrariërs mee.

De ondernemingsplan-aanpak heeft als doel om veehouders die hun onderneming verder willen verduurzamen meer duidelijkheid en handelingsperspectief te bieden. De ondernemer blijft natuurlijk altijd zelf de regie behouden over de toekomst van zijn bedrijf, maar wordt volop ondersteund door de partners in deze pilot: het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, provincie Gelderland, gemeenten Ede en Barneveld en waterschap Vallei en Veluwe. Doordat een goede samenwerking tussen overheden in een vroeg stadium van de pilot centraal staat, kan er meer als “één overheid” met de ondernemer gesproken worden. Daarbij wordt gezamenlijk gekeken naar wat er wel kan en naar de oplossingen voor eventuele obstakels. De zaakbegeleider is het aanspreekpunt voor de ondernemer die hem begeleidt in dit traject. Daarnaast is er een vergoeding voor het inhuren van een adviseur.

Minister Wiersma: “Agrariërs hebben behoefte aan richting en perspectief. Veel agrariërs en collectieven hebben ideeën of concrete plannen voor stikstofreductie, maar er is vaak geen proces om deze integraal te toetsen en uit te voeren. De ondernemingsplanaanpak moet hierin voorzien.”

Gelderse Vallei

In de Gelderse Vallei is van oudsher veel intensieve veehouderij. Er zijn veel gemengde bedrijven en relatief veel kalverhouderijen en pluimveehouderijen. De Veluwe, het grootste Natura 2000-gebied van Nederland, ligt op steenworp afstand. De opgave om natuur en landbouw weer beter in balans te brengen is daarom juist in dit gebied fors. De natuur lijdt onder verzuring en moet daarom hersteld en versterkt worden. In de pilot werken agrarisch ondernemers aan toekomstbestendige ondernemingsplannen die leiden tot een duurzame bedrijfsvoering. De ondernemers dragen zo bij aan een regio FoodValley met een goede balans tussen natuur en landbouw.

Ondernemingsplan

De aanpak voor het ondernemingsplan werkt op hoofdlijnen als volgt:

  • Ondernemers maken plannen aan de hand van bedrijfsgerichte doelen om te sturen op het behalen van opgaven op onder meer stikstof, klimaat en water.
  • Deze plannen worden door onafhankelijke experts beoordeeld. Daarmee krijgt de ondernemer inzicht of het plan perspectief biedt om de doelen – binnen de eigen invloedssfeer van onderneming – te behalen.
  • Ook overheden zijn betrokken omdat de uitvoering van de plannen kan vragen om (aanpassing van) vergunningen of een omgevingsplan en voor de financiering ervan subsidies van belang kunnen zijn. In de ondernemingsplan-aanpak staat de samenwerking van de verschillende overheden hierbij voorop.
  • De gezamenlijke overheden zetten zich zoveel mogelijk in om de uitvoering van positief beoordeelde plannen waar nodig en mogelijk te faciliteren. Er zijn hierbij uiteraard grenzen aan de mate waarin dit mogelijk is, want de bestaande juridische en financiële kaders blijven van toepassing.

De pilot wordt komend voorjaar afgerond en geëvalueerd. Onderzocht wordt onder meer of de beschreven werkwijze daadwerkelijk resulteert in meer perspectief voor ondernemers om hun plannen uit te gaan voeren.