Rapport over mogelijkheden voor monitoring en evaluatie van beleid voor een leefbaar en gezond landelijk gebied
Vrijdag publiceerde het RIVM een verkenning naar de mogelijkheden voor beleidsmonitoring en evaluatie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het RIVM deed deze verkenning samen met PBL (Planbureau voor de Leefomgeving), WUR (Wageningen University & Research) en Deltares. Hieruit blijkt dat bestaande monitorings- en evaluatiemethoden al veel inzichten geven in de gevolgen van maatregelen voor natuur, water en klimaat. Wel is meer en gedetailleerdere informatie nodig voor een hele evaluatie. Verder is een overzicht nodig van alle maatregelen van de provincies.
Bestaande monitorings- en evaluatiemethoden houden er onvoldoende rekening mee hoe maatregelen elkaar beïnvloeden. Ook brengen ze de sociale en economische gevolgen van maatregelen niet genoeg in beeld. Dit kan wel als er bij monitoring en evaluatie gelet wordt op de relatie tussen natuur, water en klimaat. Met zo'n aanpak kan de overheid op een slimme manier maatregelen nemen die (mee)helpen aan verschillende doelen.
In 2023 is het Ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied gemaakt. Hierin staan de doelen van de overheid voor een duurzame toekomst van het landelijk gebied in Nederland. Dit betekent dat dan de kwaliteit van het water en de natuur goed is. Ook levert dit een bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering en het anticiperen hierop. Verder moet het landelijk gebied een prettige omgeving zijn om te wonen en werken.
Het huidige kabinet heeft besloten dat het Ontwerp-NPLG niet doorgaat. Wel blijven de doelen voor water, klimaat en natuur en stikstof bestaan. De verkenning van monitoring en evaluatie van deze doelen blijft daarmee relevant.
Lees het rapport: Een gebiedsgerichte en samenhangende aanpak voor een leefbaar en gezond landelijk gebied.