Totaal bijna 1700 aanvragen voor de vrijwillige beëindigingsregelingen

Voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv), de Lbv-plus en de Lbv voor kleinere sectoren zijn in totaal 1694 aanvragen ingediend. Afgelopen vrijdag is de Lbv-plus regeling gesloten. De Lbv-plus was een vrijwillige, financieel aantrekkelijke regeling voor melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders die onder de doelgroep van de aanpak piekbelasting vallen. In totaal hebben 920 ondernemers hiervoor een aanvraag ingediend. 20 december sloot ook de Lbv voor kleinere sectoren, waarvoor in totaal 104 aanvragen zijn ingediend. Hiermee zijn nu alle Lbv-regelingen gesloten; de bredere Lbv-regeling sloot namelijk al op 1 december 2023, met in totaal 665 aanvragen.

Van aanvraag tot overeenkomst

Het totaal aantal aanvragen geeft een indicatie van de belangstelling voor de subsidieregelingen, maar biedt nog geen zekerheid over het uiteindelijke aantal veehouders dat hun veehouderij zal beëindigen. Zodra een subsidieaanvraag is ingediend, wordt deze zorgvuldig beoordeeld. Nog niet alle aanvragen zijn beoordeeld. Dit proces loopt nog. Als uit de beoordeling blijkt dat een aanvrager recht heeft op deelname aan de regeling, volgt een positieve subsidiebeschikking. Samen met de beschikking ontvangt een ondernemer ook een overeenkomst, die zes maanden geldig blijft en binnen die periode ondertekend moet worden teruggestuurd. Deze keuze is meestal niet eenvoudig en hangt vaak samen met de plannen voor de periode na het beëindigen van het bedrijf. Op dit moment hebben 1442  ondernemers een positieve subsidiebeschikking ontvangen, waarvan 916 ondernemers een ondertekende overeenkomst hebben teruggestuurd. Het ondertekenen van de overeenkomst is een beslissing met heel veel impact, zowel zakelijk als persoonlijk, waarvoor ondernemers vaak de tijd nemen om zorgvuldig te overwegen.

Omdat een aanvraag dus niet automatisch leidt tot daadwerkelijke deelname, is het lastig om nu al te bepalen hoeveel stikstofreductie de regelingen precies opleveren. Minister Femke Marije Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) heeft in oktober al wel een voorlopige berekening met de Kamer gedeeld, gebaseerd op het aantal aanvragen dat op dat moment was ingediend.

Na een handtekening

Zodra de ondertekende overeenkomst is teruggestuurd, kan de ondernemer een eerste voorschot van 20% van het toegekende subsidiebedrag aanvragen. Een ondernemer heeft vervolgens een jaar de tijd om zijn veehouderijactiviteiten op de betreffende locatie te beëindigen, zoals het afvoeren van dieren en mest. Kijk voor meer informatie over het proces na een positieve beschikking op de website van RVO.

Overtekening Lbv kleinere sectoren

De regeling voor veehouderijen met melkgeiten, vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, vleeseenden of konijnen, de Lbv kleinere sectoren, is overtekend. Dit houdt in dat er meer aanvragen binnen zijn gekomen dan het beschikbare budget. Minister Wiersma onderzoekt of het mogelijk is om extra geld beschikbaar te stellen. Het kabinet, de Tweede en Eerste Kamer en de Europese Commissie moeten hier vervolgens ook een besluit over nemen.

Andere beëindigingsregelingen

Nu alle Lbv-regelingen gesloten zijn, staat er momenteel geen vrijwillige beëindigingsregeling meer open. Wel kunnen provincies op dit moment geld aanvragen voor de Regeling provinciale gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties (Rpgb, ook wel aangeduid als Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging, MGB). Dit betreft een specifieke uitkering aan provincies waarmee zij eigen subsidieregelingen kunnen opstellen voor veehouders die op vrijwillige basis, geheel of gedeeltelijk, hun veehouderij willen beëindigen. Provincies kunnen tot en met 28 februari 2025 geld aanvragen.

Daarnaast werkt het kabinet op dit moment aan een nieuwe, brede vrijwillige beëindigingsregeling. Voor deze regeling komt €1,25 miljard tot €2,5 miljard euro beschikbaar. Het kabinet komt begin volgend jaar met een Kamerbrief over hoe deze regeling eruit gaat zien.