Stikstofreductie

Het doel van de aanpak piekbelasting is om een eerste stap te zetten om de druk van stikstofdepositie op de hiervoor gevoelige natuur zoveel mogelijk te verminderen. Hiervoor heeft de overheid verschillende regelingen opengesteld. Agrarische ondernemers kunnen daartoe onder andere gebruik maken van de Landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties (Lbv en lbv-plus).  

Uit een voorlopige berekening blijkt dat wanneer alle aanvragers besluiten om daadwerkelijk te stoppen, de gemiddelde potentiële reductie voor de Lbv-plus over het hele land 32 mol/ha/jaar is. Voor de Lbv is die 2 mol/ha/jaar. Deze reductie in stikstof depositie is berekend op Natura 2000 gebieden waarbij sprake is van een (naderende) overbelasting.

Om te illustreren dat de potentiële depositiereductie op individuele natuurgebieden fors kan zijn, is er een drietal grotere natuurgebieden uitgelicht:

Lbv

Lbv-plus

Veluwe

0

41

Groote Peel

17

97

Maasduinen

15

68

Tabel: potentiële depositiereductie op specifieke gebieden bij een deelname van 100% (mol/ha/jaar)

Uit het aantal aanvragen voor de vrijwillige beëindigingsregelingen, op dit moment meer dan 1400, blijkt dat er veel interesse is. De realisatie van de gepresenteerde potentiële reductie is echter niet gegarandeerd. De berekeningen zijn gebaseerd op de veronderstelling dat alle aangemelde ondernemers uiteindelijk ook zullen meedoen aan de regelingen. Deze aanname is gedaan om inzicht te geven in deze maximale potentiële depositiereductie. De verwachting is namelijk niet dat 100% van de ondernemers die zich hebben aangemeld gaan deelnemen. Bijvoorbeeld door veranderingen in hun privéleven of omdat ze mogelijkheden zien om de boerderij voort te zetten. Daarnaast staat de Lbv-plus regeling open tot 20 december dit jaar, dus er kunnen ook nog nieuwe aanvragen binnenkomen. Op een later moment kan daarom meer gezegd worden over de daadwerkelijke reductie die gerealiseerd wordt met de regelingen.

Lees hier de Kamerbrief over de Voortgang aanpak piekbelasting die op 14 oktober 2024 aan de Kamer is verstuurd.

Vraag en antwoord over voortgang aanpak piekbelasting